Pentru a vorbi despre o comunitate de design grafic, un sentiment de apartenență sau un set de valori care definesc o profesie trebuie în primul rând să ne vedem așa cum suntem. Chestionarul este unul din instrumentele prin care Local Design Circle își propune să traseze acest prim contur de sinceritate al industriei. Ultimii trei ani au adus transformări la nivelul societății care ne-au afectat pe toți, atât din perspectivă economică, cât și socială. De la modurile de lucru până la relația pe care o avem față de muncă, suntem într-un proces de rearticulare a priorităților. Din mijlocul acestor evenimente orice comunitate profesională are ocazia să producă contextul în care să adreseze aceste probleme curente, poate mai puțin discutate în spațiul local.
Sondarea realităților designului grafic românesc reprezintă o prioritate pentru noi. Este un demers prin care ne-am propus să explorăm dimensiunea, componența și nevoile unei profesii eterogene prin spirit, gândire și atitudine. Miza noastră este să ne desprindem de stereotipuri și percepții subiective legate de mediul nostru de lucru și să ne cunoaștem prin informații concrete. Vrem ca acest transfer de sinceritate și înțelegere să contribuie la un dialog onest bazat pe conținut, orientat față de profesie, interesat de sensul și principiile împărtășite. Doar așa putem afirma că ne îndreptăm cu adevărat spre o profesie.
Ne adresăm celor care practică meseria de designer grafic, fie că o fac pe cont propriu, fie că sunt parte dintr-o agenție sau studio, fie că lucrează preponderent în mediul digital sau sunt dedicați designului editorial. De asemenea, suntem interesați de părerea celor care încă învață despre ce înseamnă să fii designer grafic. Chestionarul aduce în același loc o serie de subiecte precum proiecte, abilități, neajunsuri sau remunerații, pe care le-am împărțit în patru teme: informații demografice, educație și nivel de pregătire, muncă și satisfacție, aspirații și interese. Temele acestui chestionar vor avea o formă recurentă, intenția noastră este de a relua în mod periodic aceste măsurători, pentru a evidenția punctele comune.
Munca noastră începe de la acest instantaneu de mărturii și evidențe. Prin acesta putem să ne uităm mai clar la situația prezentă, dar poate mai important reprezintă o oportunitate de a ne gândi împreună la viitor. Interpretarea datelor, corelarea rezultatelor și discutarea lor într-un cadru public sunt acțiunile imediat următoare. O comunitate profesională trebuie să se bazeze pe astfel de acțiuni, care compun imagini clare și consistente prin care nu doar să urmărim și să relatăm, dar să și intervenim în formarea discursului nostru comun.
Echipa:
Artemisa Pascu, Andrei Grosu, Daniel Mihalcea
Mulțumiri:
Alexandra Badea, Andrei Turenici, Bianca Dumitrașcu, Claudia Draghia, Dinu Dumbrăvician, Radu Manelici, Sebastian Anastasiei, Victor Bartiș
↑